Božična zgodba 2012

Nedelja, Božič, dan Kristusovega rojstva. Pripeljali smo se v Lokrovec pri Celju.

Sončno popoldne, tu in tam še bele krpe novozapadlega snega in praznično razpoloženje so povzročili, da je bil kraj opazen že od daleč. Mlado in staro je hitelo proti opuščeni kmetiji v središču vasi, kjer so mladi člani gasilskega društva postavili žive jaslice. S spominom na dogodek pred dobrimi dva tisoč leti, ki se v brezčasju neskončnosti še vedno dogaja in ga kot takega slovesno  obhajamo vsako leto, so poudarili pomen  praznika enotnosti in samostojnosti, ki je pred  enaindvajsetimi leti združil vse Slovence v odločitvi za svobodno, samostojno pot naroda. Prav gotovo je globoka vernost Slovencev pripomogla, da se nismo  prestrašili izziva, ki je bil pred nami!

Polurni program živih jaslic in ubranega petja so dopolnili domačini, člani PGD Lokrovec – Dobrova. Božično zgodbo je pripovedoval Boris Lipovšek, mlade gasilce pa  je vodil organizator živih jaslic Stermecki Pavel.  Poudarili  so pomen Božiča in sočasnost  dneva samostojnosti, kar je narekovalo izbor pesmi.

G. mag. Srečko Hren, župnik župnije Sveti  Duh v Celju, kamor zaselek Lokrovec spada, je blagoslovil jaslice in opomnil, da je prav, da današnjemu človeku ponudimo nekaj lepega, pristnega, duhovnega, kar  v tem zmaterializiranem svetu za marsikoga pomeni navdih in upanje v težkih časih.

V druženju ob toplih napitkih in prigrizku, ki so ga pripravili domačini, smo strnili vtise. Sporočilo Božiča, ki se prenaša že več kot  dva tisoč let , prinaša na svet upanje, saj se je vsemogočni Bog sklonil k človeku v njegovi majhnosti. Ko se je rodil kot nebogljen otrok v hlevu v ljubeči družini, kjer so ga našli preprosti pastirji in modri možje, se je približal vsakomur, če ga le želi  najti!  In prebivalci Lokrovca so ga našli. Enotni v pripravah in združeni v praznovanju, povezani medgeneracijsko, so zaživeli  mir svete noči . Ta mir naj napolni tudi naša srca in nas spodbudi, da sprejmemo poslanstvo, ki nam je ponujeno, in sporočilo upanja predamo generacijam, ki prihajajo!

Velika hvala mladim gasilkam in gasilcem PGD Lokrovec- Dobrova za njihova izjemna dejanja in dober zgled!

Lep pozdrav!

za  PGD Lokrovec-Dobrova
Jože Počivavšek g.č.II.st.
(slike Drago lipovšek)

Ta vnos je bil objavljen v aktivnosti. Zaznamek za trajno povezavo.

Komentiranje je zaprto.